SMTP Nedir? IMAP ve POP3 Farkı Nedir?

İnternetin son zamanlarda en aktif kullanılan iletişim teknolojisi e-postadır. Artık insanlar günün her saatinde hem mobil cihazlarından hem de bilgisayarlarından internete bağlanarak e-postalarını kontrol edebilirler.

SMTP’nin Tarihçesi

1960 senesinden sonra elektronik haberleşmede yeni yöntemler kullanılmaya başladı. SMTP protokolü ise ilk olarak POSTEL firması tarafından 1982 senesinde bir standart haline getirildi. Protokol ilk olarak rfc788 kodu ile yayınlandı. Daha sonra ise Unix BSD bazlı Sendmail bu standardı temel alarak rfc788 kodu ile yayınlandı.

SMTP’nin Çalışma Prensibi

İngilizcede Simple Mail Transfer Protocol kelimelerinin baş harflerinden oluşan SMTP Türkçeye Basit Mail Aktarım Protokolü diye çevrilmektedir. SMTP bir e-posta gönderim protokolü olup istemci ve sunucu arasında iletişimi sağlar.

Bir e-posta gönderildiğinde SMTP sunucusuna bağlanan istemci bilgisayar, gerekli kimlik bilgilerini gönderdikten sonra sunucu bilgisayarın onay vermesi halinde e-postayı sunucuya iletir.

25, 465 ve 587 numaralı 3 farklı port ve SSL ve TLS olmakla 2 güvenlik katmanı SMTP tarafından kullanılır. İstemci bilgisayar ve gönderen sunucu bilgisayar arasında yaygın olarak 587 numaralı port ve TLS güvenlik katmanı kullanılıyor. 25 numaralı port ise genelde istemci ve alıcı sunucular arasında kullanılır. Eğer iki sunucu arasında mail iletimi güvenlik katmanı ile yapılacaksa bu zaman 465 numaralı port ve TLS katmanı kullanılıyor.

Son zamanlarda Gmail, Outlook, Yahoo gibi birçok mail yazılımı kullanıcılar için SMTP ayarlarını ekleyebiliyorlar.

SMTP kullanan mail firmaları:

  • Eudora,
  • Kmail
  • Thunderbird
  • Evolution
  • Outlook
  • Sylpheel

Aşağıdaki başlıklarda SMTP dışında mevcut olan diğer mail port ve protokolleri hakkında bilgiler yer almaktadır.

IMAP, POP3 Farkı

Farkları kısaca özetleyecek olursak POP3 ve IMAP’tan farklı olarak SMTP mail gönderimi için kullanılır. POP3 ile aynı çalışma prensibine sahip olsa da IMAP sunucu ile çift yönlü iletişime sahiptir.

POP3 Nedir?

Açılımı Post Office Protocol version 3 olan POP3 e-mail istemcinin e-mail sunucusu ile iletişim kurarak mailleri indirmesi için kullanılır. POP3 tek yönlü bir iletişim protokolüdür, yani veri akışı sunucudan yerel istemciye doğrudur ve sadece mail alım işi için kullanılır. POP3 110 numaralı şifrelenmiş portu kullanır. POP3S olarak bilinen güvenlik katmanlı port numarası ise 995’dir. POP3 kendini otomatik olarak günceller ve mail geldiğinde bunu sunucuya iletir.

IMAP Nedir?

IMAP kısaltması İngilizce Internet Message Access Protocol kelimelerinin baş harflerinden oluşmuştur. POP3 ile aynı prensiple çalışan IMAP de mailleri yerel istemcilere almak için kullanılır. Ancak tek fardır; sunucu ile senkronizasyon yapabiliyor yani çift yönlü bir iletişime sahiptir. Bir mail istemciden silindiğinde otomatik olarak sunucudan da silinmiş oluyor. IMAP sabit 143 numaralı portu kullanır. Son zamanlarda Gmail de POP3 yerine IMAP kullanmayı öneriyor.

Özellik IMAP POP3
Tanım Sunucu üzerinde e-postaları yönetir. Sunucudan e-postaları indirir ve genellikle siler.
Sunucu Üzerinde Depolama Evet, mesajlar sunucuda saklanır. Hayır, mesajlar genellikle indirildikten sonra sunucudan silinir.
Erişim Çoklu cihazlardan erişim sağlar. Tek cihazdan erişim için uygundur.
E-posta Senkronizasyonu E-postalar tüm cihazlar arasında senkronize edilir. E-postalar genellikle sadece bir cihazda tutulur.
Kullanım Modern kullanım için daha uygundur. Çoklu cihaz desteği ve esnek erişim sağlar. Basit e-posta ihtiyaçları için uygundur. Genellikle eski veya sınırlı kaynaklara sahip sistemlerde kullanılır.
Band Genişliği Kullanımı Verimli kullanım, sadece okunan mesajlar indirilir. Tüm mesajlar indirilir, bu yüzden daha fazla bant genişliği gerektirir.
Veri Kaybı Riski Düşük, çünkü mesajlar sunucuda saklanır. Yüksek, cihaz kaybolursa veya bozulursa veriler kaybolabilir.

Her iki protokol de e-posta almanızı sağlasa da, hangisini kullanacağınız ihtiyaçlarınıza bağlı olarak değişir. Modern e-posta kullanımı genellikle çoklu cihaz erişimi ve esneklik gerektirdiğinden, IMAP daha popüler bir seçenektir. Ancak, basit, tek cihazlı e-posta erişimi gerektiren durumlar için POP3 hala geçerli bir seçenektir.

Yorum Ekle

Yeşilce Mh. Dalgıç Sk. No:334418 Kağıthane / İSTANBUL
Sosyal Medyada Takip Et

Hızlı Menü

BumerangData bir İTÜ Çekirdek girişimidir.

© 2024 DijitalAjans.Info.tr. Tüm Hakları Saklıdır. | Powered By BUBERKA