Metin yazarı, günümüzde dijital dünyanın artan taleplerini karşılamaya yönelik en çok aranan uzmanlardan biridir. İçerik yazarı olarak da ifade edilen genellikle dijital mecralar için çeşitli içerikler üreticileri çoğunlukla freelance olarak çalışırlar.
Metin yazarlığı nedir?
Metin yazarlığı, yazar tarafından kendisinden istenen içeriğin yayınlanacağı mecraya ve hedef kitleye uygun olarak hazırlanması hizmetidir. Bu hizmet genellikle dış kaynak temini şeklinde alınır. Yani bir freelancer metin yazarı, herhangi bir marka, firma ya da internet sitesine içerik yazar.
İşin daha detayına inmek isteyenler için içerik yazarlığı hakkındaki detayları: “Metin yazarı ne yapar?” sorusunun karşılığı olarak şu şekilde vermek mümkündür:
- İnternet sitelerinin hakkımızda, kurumsal, blog, ürün, hizmet, kategori açıklaması gibi kısımları için metin yazarlar.
- Reklam metinleri hazırlarlar.
- Dijital reklam ve pazarlama metinleri yazarlar.
- E-ticaret siteleri için ürün ve kategori açıklamaları yazar.
- Katalog metinleri hazırlar.
- Sosyal medya metinleri hazırlar.
- Slogan yazar.
En iyi metin yazarları, genellikle içeriğin amacını kavrayıp hedef kitleyi düşünerek onların dikkatini çeken metinler yazar.
Metin yazarı kariyeraçısından daha iyi bir noktaya gelebilmek ya da olduğu yeri sağlamlaştırmak için sürekli araştırma yapmak zorundadır.
Freelance içerik yazarı olarak iş yapabilmek için belki en başta eğitim almayı deneyebilirsiniz. İnternette çok fazla kaynak var ama metin yazarlığı eğitimi ile neyi nasıl yapacağınızı çok daha iyi kavrayabilirsiniz.
Nereden başlayacağınız yazarken dikkat etmeniz gerekenler gibi detayları size bir profesyonelin söylemesi ile kendi başınıza yapacağınız araştırmalar arasında fark olacaktır. Ancak yine de kendinizi sürekli geliştirmek için sürekli araştırmak mecburiyetindesiniz. Örneğin bir eğitim aldıktan sonra kendinizi geliştirmek ve alıştırma yapmak için öncelikle jr metin yazarı ilanlarına başvuru yapabilirsiniz.
Her şeyin başı istek ve meraktır. Eğer sadece bu işi bir deneyeyim mantığından yola çıkarsanız metin yazarlığı size bir eziyet olacaktır. Çünkü bir metni yazarken iyi bir araştırma yapıp iyi bir içerik kurgusu hazırlamak gerekir. Kısaca: “Metin yazarı ne iş yapar?” sorusunun cevabını verdikten sonra metin yazarlığı eğitimi neticesinde edinilecek kazanımlardan bahsedebiliriz.
Yazarlık eğitimi sonrasında:
- Çeşitli online içerik yazarlığı başvurularında bulunabilirsiniz.
- Bir ya da birkaç internet sitesi açarak zamanla bu sitelerden gelir elde etmeyi düşünebilirsiniz.
- Yazılı bir plan oluşturarak video içerikler üretip Youtube kanalıyla kazanç sağlamayı deneyebilirsiniz.
- Çeşitli freelance yazarlık platformlarında profil oluşturarak buralardan gelebilecek iş olanaklarını arttırabilirsiniz.
Metin yazarı sıfatıyla yapılabilecek olan işlerin sayısı oldukça fazladır. ,Freelance içerik yazarlığı ya da metin yazarlığı eğitimi alarak yapabilecekleriniz arasında:
- Jr reklam yazarı olmak
- Konuşma metni ve program metni hazırlamak
- Ürün hikayeleri ve marka hikayeleri oluşturmak
- Web siteleri için içerikler hazırlamak
- Reklam ajansları ile ortak projelerde çalışmak
- Markaların düzenlediği kampanyalara yönelik metinler hazırlamak yer alır.
Metin yazarı olmak için illa ki eğitim almanız da şart değildir. Bu durumda ilgi duyduğunuz alanlara yönelik araştırmalar yaparak kendi alanınızı kendiniz yaratabilirsiniz.
Çoğu kişinin bir işe başlamadaki temel motivasyonu para kazanma dürtüsüdür. Peki, metin yazarları ne kadar kazanıyor? Birçok yeni yazar adayı tarafından merak edilen metin yazarı maaşları, genel olarak seçilen sektöre biraz da yazarın tecrübesine göre değişir.
Bugün hala 100 kelimesi 50 kuruş üzerinden yazı yazdırmaya çalışan komisyoncu bir grup var. Bunun dışında ise yine değişen makale ücretlerini piyasada görebilmek mümkün. 100 kelime ücretleri genel olarak 1 TL, 1,5 TL, 2 TL gibi çok düşük tutulmaya çalışılsa da 100 kelime ücreti 10 TL, 20 TL, 30 TL hatta bazen 100 TL üzerinden hesaplanabilir. Ücretlendirme, mahiyetine işi yapan kişinin piyasada tutunmasına bağlı olarak değişir.
Freelance metin yazarı ve reklam yazarlığı maaşları, normalde tam zamanlı işlerde belli bir standarda sahiptir. Bu standart ise genel olarak 3000-4500 TL arasıdır. Freelance işlerde işin düzenliliğine ve yapılan işin büyüklüğüne göre bu rakam artıp azalabilir.
Metin editörü yazarı gibi freelance işlerde görev alan kişiler, genelde kendi ücretlendirmelerini kendileri yapabilirler. Ayrıca freelance işlerde çalışma saati, yazarın gün içindeki planına göre bazen yarı zamanlı bazen tam zamanlı bazen de gece ya da gündüz günün farklı saatlerinde olabilir.
Reklam ve metin yazarlığı aslında birbiriyle çok iç içe bir alandır. Aslında reklam ve pazarlama günümüzde birbirini destekleyen ve biri olmadan ötekinin eksik kaldığı iki önemli çalışma alanıdır.
Bir reklam metin yazarı; markanın diline uygun, etkileyici, satışa teşvik eden nitelikte olmalıdır. Markanın ruhuna ve hedef kitlenin kalbine hitap eden içeriklerin yazıldığı dijital içerik hizmetleri reklam metin yazarlığı olarak ifade edilir.
Reklam yazarlığı, yaratıcı içerik yazarlığı kategorisinde değerlendirilen markaların satışını arttırmayı hedefleyen bir hizmet alanıdır. Reklam metin yazarı maaşı da yine freelancer, yarı zamanlı ve tam zamanlı olmak üzere farklılık gösterebilir.
Freelance metin yazarlığı sınıfında hizmet vermek isteyen reklam yazarları bunun için:
- Yaratıcı düşünce
- Araştırma
- Kullanıcı alışkanlıklarını analiz etme
- Hangi markaya hangi içeriğin daha uygun olacağını kestirme
- Etkili metinler yazabilme
- Bazen açıkça reklam olduğunu ifade etmeden gizli imgelemlerle yazabilme gibi özeliklere sahip olmalıdır.
Metin yazarı olmak için ne yapmalı?
- Dil bilgisi kurallarına iyi bir hakimiyet
- Hangi konu için nasıl bir araştırma yapmayı bilme becerisi
- Akıcı yazma becerisi olduğu sürece kendinizi sürekli güncel kaynaklarla besleyerek üretmeye devam edebilirsiniz.
“Nasıl metin yazarı olunur?” konusunda bol bol araştırma yapmak ve öğrendiklerinizi uygulamaya koymak, yazarlık kariyerinizi iyi bir noktaya ulaştırmanıza yardımcıdır.
Aslında metin yazarlığı herhangi bir üniversite mezunu olunmadan da yapılabilecek bir meslektir. Ancak bu konuda çok meraklı ve araştırmaya istekli olunması gerekir. Ayrıca üniversiteye giderek bu işi yapmak veyazar olmak için hangi bölüm okunmalı?
- Türk dili ve edebiyatı
- Yeni medya
- Halkla ilişkiler
- Gazetecilik
- Radyo Televizyon ve Sinema gibi bölümler freelance yazarlık yapmak isteyen kişiler için uygundur.
Metin yazarı freelance olarak kendi çalışma sistemini belirleyerek kendi şahıs firması ile hizmet verebilir. Bunun dışında öğrenciyken metin yazarı part time ilanlarını değerlendirerek mezun olduktan sonraki dönemde rahatlıkla iş bulabilmeyi sağlayabilirsiniz.
Freelancer metin yazarı hangi özelliklere sahip olmalı?
- Zaman yönetimi konusunda başarılı
- Müşteri isteklerini anlayabilen
- Hedef kitleye uygun içeriklerle doğru içerik kurgusu oluşturabilen
- Özgün içerik üretebilen özelliklere sahip olmalıdır.
Metin yazarı freelancer hizmet veriyorsa iş bulabileceği platformları doğru şekilde seçmelidir. Freelancer platformları dışında metin yazarı olmak için tam zamanlı metin yazarlığı ilanlarını takip ederek birçok farklı sektör için yazarlık yapabilirsiniz.
“Metin yazarı nedir?” sorusunun karşılığı bir firmanın marka stratejisinde bel kemiğidir, şeklinde cevaplanabilir.
Metin yazarken dikkat edilmesi gerekenler:
- İçeriğin marka beklentisine uygun olması
- Anlaşılır ve mesajı net olarak veren bir dille oluşturulması
- Herhangi bir ayrımcılık ya da toplumun bir kesimini yeren şekilde oluşturulmamış olması
- İnternet için yazılan içeriklerin arama motoru optimizasyonuna uygun olması
- Profesyonel metin yazarı tarafından detaylı ve etkili cümlelerle yazılması
- İçerik kurgusunun baştan sona bir bütünlük içinde olması şeklinde ifade edilebilir.
Metin Yazarı Portfolyo Örnekleri Nasıl Olmalı?
Metin yazarları genellikle, bir iş yaptıklarında onun özgün ve gizli kalması için çok dikkat etmelidir. Bu nedenle oluşturulacak olan portfolyo bazen referans markalardan oluşabilir. Bazen markaların linkleri ve içerik başlıkları şeklinde düzenlenebilir. Online içerik yazarlığı söz konusu olduğunda özgünlük ön plandadır. Bunu bozmamak adına özellikle de yayınlanmamış olan içeriklerin portfolyo içinde açıkça görünmemesi gerekir. Çalınma olasılığına karşılık ekran fotoğrafı alınıp bulanıklaştırılarak iş örneği şeklinde yayınlanabilir. Ayrıca yayınlanmış içerikler için küçük açıklama metinleri ile linkler verilerek bir portfolyo hazırlanabilir.
Metin yazarları için çalışma alanları:
- Home ofis olarak şahıs firmasında
- Reklam ajanslarında
- Haber ajanslarında
- Sosyal medya ajanslarında
- Seo ajanslarında
- Televizyon ve radyo programlarında
- Pazarlama ve tanıtım çalışmalarının gerçekleştirilmesi söz konusu olduğunda metin yazarlığı hizmeti devreye girer.
Metin yazarlığı freelance olarak birden çok firmaya ve ajansa içerik üretimi yapılmak suretiyle gerçekleştirilebilir.
Metin yazarı olmak istiyorum, diyen birçok kişi nereden başlayacağına tam olarak karar veremese de ilk kıvılcımı ilk başvuru ile yapabilirsiniz. Ayrıca metin yazarlığı için stajyerlik çok da şart olmayabilir. Önemli olan nasıl etkili ve okuyanı hedefe yönlendiren cümleler yazacağınızı bilmektir. Stajyer metin yazarı olarak iş öğrenmek için başvuruda bulunabilirsiniz. Bu süreçte kendinizi yetiştirdikten sonra seçeceğiniz niş alanda hizmet vermeye devam edebilirsiniz.