Kişiselleştirilmiş Pazarlama Nedir?

Kişiselleştirilmiş Pazarlama Nedir?

Günümüz pazarlama dünyasında tüketici artık kişiselleştirilmiş içerikler, ürünler ve öneriler istiyor. Bu yazımda kişiselleştirilmiş pazarlama nedir? ve nasıl kişiselleştirilmiş bir pazarlama stratejisi hazırlanır? gibi detaylara ulaşacaksınız.

Kişiselleştirilmiş Pazarlama(Personalized Marketing) Nedir?

Kişiselleştirilmiş pazarlama, şirketlerin veri toplama, analiz ve otomasyon teknolojisinin kullanımı yoluyla alıcılara kişiselleştirilmiş içerik sağladıkları bir stratejinin uygulanmasıdır

Kişiselleştirilmiş pazarlamanın amacı, müşterileri veya potansiyel müşterileri, her biri ile ayrı ve bireysel olarak iletişim kurarak gerçek anlamda deneyim yaşatmaktır.

Kişiselleştirilmiş Pazarlama Nedir? Nasıl Yapılır? - Portiga

Kişiselleştirilmiş Pazarlamanın Faydaları!

Kişiselleştirilmiş pazarlamanın hem işletmeler hem de tüketiciler açısından çeşitli avantajları vardır. Eğer kişiselleştirme stratejinizi başarılı bir şekilde oluşturursanız kaçınılmaz faydaları olacaktır. Peki bu faydalar neler?

→Müşteri Deneyimini Geliştirmek: Eğer müşterilerinize kişiselleştirilmiş bilgiler ya da içerikler sunarsanız kendilerini daha rahat hissederler ve markanıza olan güvenleri ve retention olasılığı her zaman yüksek olur. Tüketiciler, form doldururlar, herhangi bir belgeyi indirirler ya da websitenizde belirli aksiyonlar alırlar ve günün sonunda kullanmanız için harika datalar bırakırlar. Dolayısıyla kullanıcılar artık kişiselleşmiş deneyim yaşamak ister. Unutmayın gereksiz bilgiler kullanıcıları rahatsız eder.
Yüksek Gelir Sağlamak: Şirketler günün sonunda yaptıkları pazarlama stratejileriyle her müşterinin elde ettikleri gelire bakarlar. Bu durumda en önemli nokta elde edilen ROI‘dir. Doğru otomasyon çalışmalarıyla markalar; hangi kanaldan gelen kullanıcının değerinin yüksek olduğunu belirlemeye çalışır.
Marka Bağlılığını Artırmak: Tüketiciler bilgi ve veri sağladıklarında, özel tercihleri ​​olan benzersiz bireyler olarak görülmesini beklerler.
Başarılı kişiselleştirilmiş pazarlama stratejileri uygulamak için zaman ve kaynak ayıran işletmeler, hem marka sadakatinde hem de müşteri memnuniyetinde rekabet avantajından faydalanacaktır.

Kişiselleştirilmiş Pazarlama Stratejileri Nasıl Hazırlanmalı?

Günümüzde, tüketici, markanızın yayınladığı her kampanyada tamamen kişiselleştirmeyi bekliyor. İşte, büyük başarılara yol açabilecek, deneyimle sabit kişiselleştirilmiş kampanya örneklerine göz atın.

1-Hedefli E-mail Gönderimi

E-mailing, verimli kullanıldığı sürece en verimli pazarlama kanallarından birisi haline dönüşebiliyor. Burada önemli olan nokta şu: kitlenizi ne kadar iyi tanıyorsunuz? Hangi başlıklı ya da içerikli maillere tepki gösterdiğini, indirime duyarlı olup olmadıklarını, kullanıcıların hangi sayfaları ziyaret ettiği ve hangi sayfalardan çıkış yaptığı, hangi kitlenin daha çok alışveriş yaptığı gibi detayları biliyorsanız işiniz zaten kolaylaşıyor.

İyi bir kişiselleştirme deneyimi yaşatmak için kullanıcılarınızın davranışlarını çok iyi bir şekilde track ediyor olmalısınız. Bunun için de alanında iyi bir email sağlayacısıyla düzgün bir entegrasyon yapıldığından emin olmanız gerekmektedir. Kullanıcılarınızdan almak istediğiniz bilgileri çok iyi design edilmiş, kısa ve öz formlarla elde edebilirsiniz.

Pazarlamacılar, kişiselleştirme sayesinde belirli ihtiyaçlara sahip insanlara ya da gruba kişiselleştirilmiş ve zenginleştirilmiş içeriklerle e-posta oluşturabilir ve gönderebilir. Örnek vermek gerekirse; bir grup kullanıcının x kategorisini ziyaret ettiği ve herhangi bir aksiyon almadığını varsayalım. Burada yapacağımız çalışma ne olur? Kullanıcının yaptığı aksiyona göre kurguyu şekillendirmek:

-Dikkat Çekici Başlık
-Özenle Hazırlanmış ve Dikkat Çekici Bir Görsel
-CTA(Call to Action)
-Kullanıcının Gezdiği Kategorinin En Çok Satanları!
-Kullanıcının Önceden Gezdiği Ürünleri Listelemek

Yukarıdaki maddeleri uyguladığınızda e-mail kurgusunun dönüşüm oranının yüksek olacağını siz de göreceksiniz.

2-Ürün Önermeleri

Data collection sayesinde algoritmalar elde ettikleri verilerle-benzer kullanıcı davranışlarıyla kullanıcılara büyük olasılıkla ilgilenebileceği ürünleri önerirler. Netflix‘te üyeliğiniz varsa zaten denk gelmişsinizdir. İzlemiş olduğunuz herhangi bir dizi, belgesel her ne ise o içerikle benzer ya da kullanıcıların sizinle izlemiş olduğu belgeselden sonra izlediği belgeselleri bir araya getirir ve sizlere sunar. Bu aynı zamanda Collaborative Filtering sisteminin konusu. Ayrı bir yazımda bu konuda detaylı bahsedeceğim.

3-Push Notification Gönderimleri

Gerek sosyal ortamda gerekse iş hayatında üzerinde sıklıkla durmaya çalıştığım konulardan birtanesi kişiselleştirilmiş push notification çalışmaları. Kullanıcı davranışları çok karmaşık yapıda aksiyonları kapsar. Önemli olan bu karmaşık yapıları mümkün olabildiğince basit hale getirmeye çalışmak. Aşağıdaki örnekte de görebileceğiniz gibi Netflix bana push notification ile bir dizi önermesinde bulunuyor. Neden? Çünkü aynı kategoriye girmiş başka bir dizi(F is For My Family) izlediğim için.

Push Notification Stratejileri ayrı incelenmesi gereken bir konu olduğu için neler yapılması gerektiğini çok uzun tutmayacağım.

  • Mobil uygulamanızı ilk defa indirmiş ve ve bildirimlerine izin vermiş kullanıcıları “Hoş geldin” ile karşılamaya ne dersiniz? Bir de üstüne kupon kodu verirseniz nasıl olur? Tadından yenmez.
  • Uygulamanızda ürün incelemiş sepetine atmış ama satın almadan uygulamanızı terketmiş kullanıcılara ulaşmaya ne dersiniz? Zaten büyük bir yol kat etmiş kullanıcıyı kimse kaçırmak istemez öyle değil mi? Bu kullanıcılar sizin için en değerli kullanıcılar oluyor haliyle.

Yorum Ekle

Yeşilce Mh. Dalgıç Sk. No:334418 Kağıthane / İSTANBUL
Sosyal Medyada Takip Et

Hızlı Menü

BumerangData bir İTÜ Çekirdek girişimidir.

© 2024 DijitalAjans.Info.tr. Tüm Hakları Saklıdır. | Powered By BUBERKA