Anasayfa Blog Genel Google Search Console Nedir? Nasıl Kullanılır?

Google Search Console Nedir? Nasıl Kullanılır?

Google Search Console, Google tarafından geliştirilmiş ve bir  web sitesine sahip kullanıcıların mutlaka kullanması gereken bir araçtır. Bu hizmet Google tarafından ücretsiz bir şekilde sunulmaktadır. Web sitenizin analizi, durum incelemesi, backlinkleri ve web sitenizde bulunan hatalar gibi konularda sitenizin durumunu gözden geçirmek için Search Console’u kesinlikle kullanmanızı öneririz.

Google aramalarında görüntülenebilmek için GSC hesabınızın olması gerekmez. Fakat google ın sitenizi nasıl gördüğünü anlayabilmek ve   web sitenizle ilgili iyileştirmeler yapabilmesini anlayabilmeniz için kullanmanız gerekmektedir.

Search Console Mayıs 2015’e kadar” Google Webmaster Tools” ismiyle biliniyordu. 2015 yılından sonra marka ismi değişikliğine giderek “Google Search Console” ismini almıştır.Bu isim değişikliği ile birlikte içerik bakımından da birçok yenilik bu sisteme eklenmiş bulunmaktadır.

Search Console kullanımı oldukça önemli bir konudur. Etkili bir şekilde kullanıldığı takdirde yüksek seviyede faydasını görebilirsiniz. Web sitesi analizinizi kaliteli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bu yazımızda Search Console ile ilgili tüm özellikleri anlatmaya çalışacağız.

Google Search Console Nedir?

Search Console size ait olan web sitelerinizin ( size ait olduğunu doğruladığınız ) performanslarını analiz ederek ortaya çıkan verileri daha iyi anlamanıza yardımcı olan ücretsiz bir Google hizmetidir.

Search Console İle Performansınızı Ölçün

Tıklama oranı, sitenizin google aramalarındaki görüntülenme sayısı, sitenize hangi sorgularla ziyaret edildiğine dair bilgileri Search Console ile öğrenebilirsiniz. Bu bilgileri yazımızın ilerleyen kısmında daha detaylı bir şekilde açıklayacağız.

Google Search Console kısa bir tanımıyla web sitenizin her konudaki performansını görüp, bu performansı nasıl optimize etmenize yardımcı olacak bir hizmettir. Elde ettiğiniz performans verilerini nasıl değerlendireceğiniz hakkında size yardımcı olur.

Google Search Console Ne İşe Yarar?

Search Console, web sitenizin Google tarafından nasıl tarandığını, analiz edildiğini ve web sitenizi nasıl indekslediğini raporlarlarıyla birlikten anlamanıza yardımcı olur. Ayrıca Google sıralamanızı veya kullanıcı deneyiminizi etkileyecek sorunlar var ise bunları çözmeniz için size yardımcı olacaktır.

Google Aramalarında Nasıl Yer Aldığınızı Görün

Web sitenizin google aramalarında nasıl yer aldığını Search Console ile izleyebilir, varsa, eksiklerinizi giderebilirsiniz. GSC ile bu süreci çok rahatlıkla yönetebilir ve varsa sorunlarınızı gönül rahatlığıyla giderebilirsiniz.

İçerik ve Site Dizini İle İlgili Bilgilere Sahip Olun

Search Console ile web sitenizdeki içeriklerin Google tarafından taranıp taranmadığını görebilirsiniz. Taranmayan öğeleriniz varsa bunların taranması için listeler oluşturabilirsiniz. Dizin ekleme sorunlarınız varsa düzeltebilir, yeni veya güncellenmiş içeriklerinizi yeniden dizin listesine ekleyebilirsiniz.

Backlinklerinizi Kontrol Edin

Search Console,  web sitenize backlink ( site bağlantısı ) veren sitelerin bilgisine ve kullandıkları kelimelerle alakalı bilgilere ulaşmanızı sağlar. Bu bilgiler ışığında sizler de başka web sitelerine backlink vererek sitenizin google aramalarında üst sıralara çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Web Siteniz ile Alakalı Birçok Bilgiye Sahip Olun

Web sitenize yapılan ziyaretlerin görüntülenme sayısı, görüntüleme sıklığı, hangi sorgularla sitenize ziyaret edildiği,  arama yapanların hangi sıklıkla web sitenize tıkladığı gibi bilgilere Search Console ile ulaşabilirsiniz.

Google Search Console Hesap Kurulumu Nasıl Yapılır?

Google Search Console’ u kullanabilmek için öncelikle bir Google hesabınızın olması gerekmektedir. Google hesabınız varsa kullanıcı bilgilerinizi kullanıp giriş yaparak, yoksa da google hesabını oluşturduktan sonra aşağıdaki adımları izleyerek GSC hesap kurulumunu yapabilirsiniz.

1- Google Search Console Web sitesine Gidin

Buraya tıklayarak Search Console web sitesine gittikten sonra açılan ekranda” Şimdi Başla” seçeneğine tıklayın. Bu hesap kurulumunun ilk adımıdır.

2- Mülk Türünü Seçin

Açılan ekranda web sitenizin adını girdikten sonra Devam butonuna tıklayarak mülkü oluşturun. Burada sahip olduğunuz siteler mülk olarak adlandırılır. Birden fazla web sitesine sahipseniz tüm web sitelerinizi Search Console’a ekleyebilirsiniz.

3- Web Sitenizin Sahipliğini Doğrulayın

Açılan ekranda web sitenizi doğrulamak HTML etiketi, Google Analytics, Google Etiket Yöneticisi, Alan adı seçenekleri çıkacaktır. Bu seçeneklerden birisini seçerek sitenizi doğrulayın ve ardından “Bitti” butonuna basarak web sitenizi doğrulama işlemini tamamlayın.

Yapılan kontroller bittikten sonra web siteniz doğrulandığı zaman bir onay sayfası açılacaktır. Bu onay sayfasında bulunan “Mülk’e Git” seçeneğine tıklayarak ilgili mülkün kontrol paneline erişim sağlayabilirsiniz.

Sayfa açıldığında karşınızda büyük ihtimal herhangi bir veri bulunmayacaktır. Bunun sebebi ise web site verilerinin 2-3 gün içerisinde panele yansımasıdır.

Search Console Kullanımı

Google Searh  Console hesap kurulumu yaptıktan sonra artık yönetim panelini kullanarak Search Console’u kullanmaya başlayabilirsiniz. Kullanmaya başlamadan önce Search Console‘ un bölümlerini ve bu bölümlerde hangi verilere ulaşıp neler yapabileceğinizi gösterelim.

Google Search Console,  Ön İzleme ( Genel Bakış Sayfası ), Performans, URL Denetimi, Dizin, Güvenlik ve Manuel İşlemler, Eski Araç ve Raporlar, ( Bu bölüm Search Console’un eski versiyonuyla alakalıdır. Search Console’ daki verileri eski versiyonla incelemek için kullanılır. ), Bağlantılar ve Ayarlar Bölümünden oluşur. Şimdi bu bölümleri detaylı bir şekilde anlatalım.

1- Ön İzleme ( Genel Bakış Sayfası )

Google genel bakış sayfasında Google arama sonuçlarındaki performansınızın bir özetini görebilirsiniz. Arama performansı, dizin kapsamı ve mobil kullanabilirlik gibi metriklerinizin bildirimlerini bu sayfada görürsünüz.

2- Performans

Performans sayfası web sitenizin arama sonuçlarıyla alakalı önemli bilgiler verir. Örneğin; sitenizin görünme sıklığı, tıklama oranı,  arama sonuçlarındaki ortalama konum  gibi bilgileri  performans sayfasından elde edebilirsiniz. Web sitenizin arama sonuçlarını iyileştirmek için performans sayfasındaki bilgiler ışığında hareket edersiniz.

3- URL Denetimi

Bu sayfada belirlenmiş bir web sayfasının Google tarafından dizine eklenmiş durumu hakkında bilgi verir. Bu bölümde bir url’ nin mevcut dizin durumunu görebilir, yayında olan bir url’ yi denetleyebilir, yeni bir url’ yi dizine ekleme isteğinde bulunabilirsiniz.

4-  Dizin

Dizin bölümü 2  alt başlık altına ayrılmıştır. Bunlar kapsam ve site haritaları alt başlıklarıdır. Kapsam bölümünde web sitenizin hangi sayfalarının dizine eklendiğini görebilirsiniz. Ayrıca dizine eklenirken herhangi bir sorunla karşılaşılıp karşılaşılmadığını da bu sayfada görüntüleyebilirsiniz.

Site haritaları bölümünde ise  Google sitenizde bulduğu site haritalarını görebilir ve Google’ a yeni site haritaları gönderebilirsiniz. Ayrıca daha önceden gönderdiğiniz site haritalarının geçmişi de yine bu sayfada bulunur.

5- Güvenlik ve Manuel İşlemler

Bu bölümde Manuel İşlemler ve Güvenlik Sorunları olmak üzere 2 kısım vardır. Manuel İşlemler kısmında web sitenizin google aramalarında görünmesini engelleyecek bir işlem olup olmadığını gösterir. Eğer herhangi bir sorun yoksa hiçbir sorun algılanmadı mesajını görürsünüz.

Manuel bir işlem varsa web sitenizin hepsi veya bir kısmı google aramalarında görünmeyebilir. Manuel işlem,  kullanıcıların sitenizdeki bazı sayfaların uygun olmadığını belirlerse Google siteye karşı manuel işlem yapar.

6- Bağlantılar

Web sitenize en çok kimlerin bağlantı verdiğini, hangi sayfalarınıza bağlantı verildiğini bağlantılar sayfasında görüntüleyebilirsiniz. Bu bağlantıların kaliteli ve çok olması google sıralamanızın iyileştirilmesinde önemli rol oynamaktadır.

7-  Ayarlar

Ayarlar sayfasında Search Console ile alakalı genel yapılandırma ayarlarınız yapabilirsiniz. Hesap doğrulaması, hesaba giriş izni verilen kişileri ve adres değişikliği gibi güncellemeleri ayarlar sayfasından yapabilirsiniz.

Bu yazımızda Search Console ile ilgili detaylı bilgileri sizlere anlatmaya çalıştık. Search Console’ un fonksiyonlarını ve kullanımını görsellerle birlikte inceledik. Bu konuyla alakalı yorumlarınızı bekliyoruz.  Varsa GSC ile alakalı sorularınızı yorum kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorum Ekle

Yeşilce Mh. Dalgıç Sk. No:334418 Kağıthane / İSTANBUL
Sosyal Medyada Takip Et

Hızlı Menü

BumerangData bir İTÜ Çekirdek girişimidir.

© 2024 DijitalAjans.Info.tr. Tüm Hakları Saklıdır. | Powered By BUBERKA