Anasayfa Blog Reklam Yönetimi Google Alışveriş Reklamları Nedir? Nasıl Yapılır?
Google Alışveriş Reklamları Nedir? Nasıl Yapılır?

Google Alışveriş Reklamları Nedir? Nasıl Yapılır?

Google Alışveriş Reklamları Nedir?

Google Alışveriş Reklamları (Shopping Ads), reklam verenlerin web sitelerinde yer alan ürünlerin Google’da arama yapan kullanıcılara gösterildiği bir reklam türüdür. Eğer arama yapan kullanıcı web sitenizde yer alan bir ürünü arıyorsa reklamlarınız bu kişiye gösterilir.

Google alışveriş reklamlarınızda ürünlerinize ait görsel, başlık, fiyat ve marka bilgileri yer alır. Tıpkı aşağıdaki görselde yer aldığı gibi.

Ve hayır reklamları kendiniz oluşturmuyorsunuz. Google, Merchant Center’a yüklediğiniz ürünleri analiz edip reklamlarınızı kendisi oluşturuyor. Eğer ürünlerinizi Google’a nasıl yükleyeceğinizi bilmiyorsanız Google Merchant Center nedir? Ne işe yarar? İsimli blog yazımdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Arama ağı reklamlarında olduğu gibi eğer kullanıcı reklamda yer alan ürününüze tıklarsa Google sizden verdiğiniz teklife göre bir ücret alır.

Google Alışveriş Reklamları (Shopping Ads) Nedir? - Mobitek

Google Alışveriş Reklamları Ne İşe Yarar?

Hepimiz herhangi bir ürün almadan önce o ürünü Google’da arıyoruz değil mi? Bu sebeple Google ürünlerinizin reklamını yapmanız için en doğru yer. Üstelik Google alışveriş reklamlarında arama ağı reklamları gibi reklamlarınızı manuel olarak oluşturmak veya onları tetikleyecek anahtar kelimeler yazmak zorunda değilsiniz.

Daha önce söylediğim gibi alışveriş reklamları otomatik olarak oluşturulur ve web sitenizdeki ürün sayfasında yer alan başlık ve açıklama gibi alanlarda yer alan bilgilerden yararlanarak “kendi anahtar kelimelerini” oluşturur. Tek yapmanız gereken düzenli periyotlarda arama terimlerini kontrol etmek ve gereksiz anahtar kelimeleri negatife almak.

Google Alışveriş Reklamlarını kurmak her ne kadar daha zorlayıcı olsa da daha sonrasında optimizasyon ve performans konusunda size o kadar rahatlık sağlar. Ayrıca shopping ads diğer reklam türlerine kıyasla size birçok avantaj sağlar

1. Fiyat – Performans

Öncelikle Google alışveriş reklamları arama ağı reklamlarına kıyasla oldukça ucuzudur. Alışveriş reklamlarında ortalama 70 kuruşluk bir tıklama başına maliyet ile sitenize trafik çekebilecekken arama ağı reklamları ile 1,80 liralık bir tıklama başına maliyet ile trafik çekersiniz.

Dönüşüm oranları ise alışveriş reklamları arama ağı reklamlarına kıyasla tıklama başına %12 daha fazla dönüşüm değeri getirmekte.

2. Reklamlarınız En Tepede Yer Alsın

Sizler de birer Google kullanıcısı olduğunuz için bunu detaylı açıklamama gerek yok: insanlar en tepede yer alan seçeneği tercih ederler.

Aşağıdaki görsele göz atabilirsiniz. Google’da arama yapıldığında önce alışveriş reklamları daha sonra arama reklamları ve en son olarak da organik sonuçlar yer alır.

Gördüğünüz gibi organik sonuçlarda en iyi olsanız bile yine de sayfanın sonunda yer alıyorsunuz.

3. Satın Alma Niyeti

İşletmenize ait ürünlerin reklamını yaparken birçok seçeneğiniz vardır; Google görsel reklamları, Google video reklamları, Facebook reklamları, Intagram reklamları vs. Google alışveriş reklamlarını diğer seçeneklerden ayıran faktör satın alma niyetidir.

Diğer alışveriş reklamı seçeneklerinde ürününüze ait göz alıcı bir fotoğraf, harekete geçirici bir aksiyona çağrı metini, belki kaçırılmayacak bir fırsat ya da kısıtlı zaman gibi faktörler kullanır ve reklamlarını sunduğunuz ürüne ilgi gösterebilecek kullanıcılara gösterirsiniz. Gerisi tamamen kullanıcıya kalmıştır, o an reklamı gören kullanıcı ürününüz ile ilgilenmiyor olabilir. Tıpkı aşağıdaki örnek gibi. Güzel bir kampanya fakat ben çoktan babama hediyesini aldım.

Google alışveriş reklamlarında ise kullanıcı hali hazırda bir satın alma niyeti ya da ürününüze duyduğu ilgiyi belirtir. Eğer kullanıcı sattığınız ürünün başlığında, kategorisinde veya açıklamasında geçmeyen bir anahtar kelime yazmadıysa reklamlarınız görüntülenmez.

Eğer arama yapan kullanıcı “250 gr kahve” diye arama yaptıysa büyük ihtimalle alma eğilimindedir. Geri kalan marka bilinirliğiniz, ürün görseliniz ya da fiyat performansınız ile kullanıcı etkilemek.

Not: Sosyal medya reklamlarının verimsiz olduğunu söylemiyorum. Bahsetmek istediğim konu “niyet”. Yumurtalarınızın hepsini aynı sepete koymayın. Dijital pazarlama kanalları arasında orantılı bir dağılım yapmak işletmenizin faydasına olacaktır.

4. Görsel İçerik Yazılı İçerikten Daha İyidir

Şimdide alışveriş reklamlarının bence en can alıcı özelliğinden bahsedelim; aranan ürünün görselle desteklenmesi.

Gelin sizle bir deney yapalım. Aşağıdaki arama terimini kullanan bir kullanıcı sizce hangi reklama tıklar? Alışveriş reklamı mı yoksa arama reklamı mı?

Arama yapan kullanıcı “starbucks house blend filtre kahve” gibi spesifik bir arama yapmıyor ve “mavi spor ayakkabı” gibi jenerik bir arama yapıyorsa büyük bir olasılıkla alışveriş reklamlarındaki görsellere bakarak gözünü alacak bir ürün ve ona yakıştıracağı bir de fiyat arıyordur.

Eğer kullanıcı tam olarak ne aradığını bilmiyor veya modeline önem vermiyorsa (örnek: 2B kalem, katlanabilir sandalye) bu gibi durumlarda Google alışveriş reklamları size oldukça fayda sağlayabilir.

Google Alışveriş Reklamları Nasıl Verilir?

Google alışveriş reklamlarına yeniyseniz kısaca aşağıdaki adımları takip ederek kolayca reklamlarınızı vermeye başlayabilirsiniz.

1. Google Merchant Center Hesabı Oluşturun

Google’ın ürünlerinizi tanıması ve otomatik olarak reklamlarınızı verebilmesi için öncelikle ürünlerinizi tanıması gerekir. Google’a ürünlerinizi tanıtmak için kullandığınız platform Google Merchant Center’dır. Bu platformda öncelikle bir hesap oluşturmanız ve Google Ads hesabınıza bağlamanız gerekli. Daha detaylı bilgi için lütfen Google Merchant Center nedir? Ne işe yarar? isimli blog yazımı okuyun.

2. Ürün Feed’inizi Oluşturun ve Google Merchant Center’a Yükleyin

Google Merchant Center, web sitenize gidip oradaki ürünleri tanıyan bir program değildir. Gerçi keşke öyle olsa. Neyse, ürünlerinizi Merchant’a tanımlamak için genellikle kullanılan iki tip yöntem var.

Birinci yöntem kullandığınız panelde hazır bir feed olmasıdır. Ideasoft, Ticimax veya Dokuz Yazılım gibi panellerde ürünlerinizi yükledikçe Google tarafında kullanılmak üzere size otomatik bir feed oluşturup linkini paylaşırlar. Bu linki Google Merchant Center’a yüklemeniz yeterli olacaktır.

İkinci yöntem ise manuel bir şekilde excel dosyasında kendi feed’inizi oluşturmaktır. Ürünlerinize ait başlık, fiyat, marka gibi bilgileri girip bir excel dosyası oluşturabilir ve bu dosyayı Google Merchant Center hesabınıza yükleyebilirsiniz. Size yardımcı olması için Google Support linkini paylaşıyorum. Daha detaylı bilgi için linke tıklayınız.

3. Google Alışveriş Reklamlarınızı Oluşturun

Merchant hesabınıza yüklediğiniz ürünler 3 ile 5 iş günü içerisinde onaylanır. Daha sonra tek yapmanız gereken Google Ads hesabınıza girmek ve reklamlarınızı oluşturmak.

Google Alışveriş Reklamları Nasıl Verilir?

  1. Google Ads hesabınıza giriş yapın.
  2. Yeni bir kampanya oluşturun.
  3. Kampanya hedefinizi seçin.
  4. Kampanya türü olarak alışverişi seçin
  5. Google Ads hesabınıza bağlı Merchant hesabınızı seçin
  6. Bir sonraki sayfada kampanya adı, teklif stratejisi, bütçe ve gerekli kampanya ayarlarını doldurun.
  7. Kaydet ve devam et butonuna basın.

Standart ve Akıllı Alışveriş Arasında Ne Fark Var?

Akıllı alışveriş reklamlarında ürün reklamlarınız Google arama sonuçlarının dışında Google görüntülü reklam ağında da yayınlanır. Bir nevi dinamik görsel reklamı gibi düşünebilirsiniz; site bannerları, Youtube ve benzeri kanallar.

  Standart Alışveriş Reklamları Akıllı Alışveriş Reklamları
Reklam Yerleşim Yeri  Arama ağı Arama ağı, görsel reklam ağı, arama iş ortakları, Youtube ve Gmail
Ulaşım Limitli Geniş
Teklif Stratejisi Manuel veya otomatik Otomatik
Kontrol Yüksek Kısıtlı
Kampanya Şeffaflığı Yüksek Kısıtlı
Optimizasyon Alanı Yüksek Kısıtlı
Yeniden Pazarlama Opsiyonel Zorunlu

Bir diğer fark ise teklif stratejileridir. Standart alışveriş reklamlarında Manuel TBM gibi teklif stratejileri etkinken akıllı alışveriş kampanyalarında değildir. Ürünlerinize istediğiniz gibi teklif veremezsiniz, Google arama yapan kullanıcıların geçmiş davranışlarını ve akıllı makine öğrenimini hesaba katarak bir teklif verir.

Akıllı alışveriş kampanyalarında pek oyun alanınız olmaz. Google doğru olduğunu düşündüğü şeyi yapar ve birşeylerin ters gitme olasılığı oldukça düşüktür. Standart alışveriş reklamlarında ise kontrol tamamen sizdedir. Deneme yanılma yolu ile birçok strateji deneyebilir ve sonuçlara göre aksiyon alabilirsiniz. Profesyonel bir reklam yöneticisi değilseniz akıllı alışveriş kampanyaları ile devam etmeniz sizin yararınıza olacaktır.

Unutmayın! Google akıllı alışveriş reklamlarını kullanabilmeniz için son 45 gün içerisinde Google Ads hesabınızda 20 dönüşümünüz olmalıdır. Tabii ki bu minimum gerekliliktir. Verimli çalışabilmesi ve maksimum faydayı sağlayabilmesi için 50 dönüşüm olduktan sonra açmanız sizin faydanıza olacaktır.

Google Alışveriş Reklamları Kampanya Yapıları

Google alışveriş reklamları kurması ve yönetmesi kolay olmasına karşılık oldukça vakit isteyen bir kampanya türüdür. Anahtar kelime belirleyemediğinizi zaten söyledim. Google, websitenizde yer alan ürünleri inceler ve hangi anahtar kelimelerde reklamlarınızın gösterileceğine karar verir.

Bu da demek oluyor ki arama terimlerini belirli aralıklarla kontrol edip, sizin için alakasız anahtar kelimeleri negatife ekleyebilirsiniz. Böylelikle kampanyalarınızı “izolasyon” stratejisi ile gruplandırıp yapılanmanızı buna göre yapabilirsiniz.

Tinuti reklam ajansının stratejisi sizlerle paylaşmak istiyorum. Tinuti reklam ajansı; marka, ürün serisi, jenerik kelimeler gibi kelime kategorilerini negatif anahtar kelimelere ekleme şekli ile reklamlarını satış hunisine göre üst, orta ve alt olmak üzere 3’e ayırıyor.

Örneğin; bir kampanyada sadece marka arama terimleri kalacak şekilde ayarlayıp o kampanyayı “Brandname” olarak adlandırıyor veya bir kampanyada sadece marka ve model olacak şekilde ayarlayıp “Product Type” olarak adlandırıyor. Siz de negatif anahtar kelimelerinize göre kampanyalarını kategorilendirip yönetebilirsiniz.

Bir başka strateji olarak tek kampanya ve tek reklam grubunda bütün ürünleri aynı bütçe altında inceleyebilirsiniz. Böylece bütün ürünlere aynı şansı tanımış olursunuz ve performans gösterenleri ayrı kampanyalarda inceleyebilirsiniz. Eğer dijital pazarlamada yeniyseniz bu stratejiyi tavsiye ederim, izlemesi sizin için daha rahat olacaktır.

Bir diğer strateji ise website yapısını reklam kampanyalarına işlemek ve bütçenizi buna göre ayarlamak. Web sitenizde 5 adet kategori varsa 5 kampanyada kategori içerisindeki ürünleri inceleyebilirsiniz.

Yorum Ekle

Yeşilce Mh. Dalgıç Sk. No:334418 Kağıthane / İSTANBUL
Sosyal Medyada Takip Et

Hızlı Menü

BumerangData bir İTÜ Çekirdek girişimidir.

© 2024 DijitalAjans.Info.tr. Tüm Hakları Saklıdır. | Powered By BUBERKA