Arama Niyeti (Search-Intent) Nedir?

İnternet kullanıcısı arama niyeti kavramı, özellikle arama motoru optimizasyonu (search engine optimization) SEO çalışmalarının odak noktalarından biri olarak dikkat çekmektedir. Çünkü her ne kadar web sitenizde, dünyanın en iyi ve en faydalı içeriğine sahip olsanız dahi, kullanıcıların gerçekleştirdikleri sorgu, amaç, niyet ile doğrudan veya dolaylı yoldan ilişkili bir içeriğe sahip değilseniz, bu sayfanız, arama motoru sonuçlarında görünür olmayacaktır. Bu yüzden arama motoru sonucunda üst sıralarda yer almak için kullanıcı arama niyeti konusunda ciddi bilgi birikimine sahip olmak önemlidir.

İnternet kullanıcılarının, arama motorları kullanarak web üzerinden yaptıkları arama amacı, internette kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak için belirli arama yapmalarını kapsamaktadır. Kullanıcılar arama yaparak; bir markanın web sitesine gitmeyi isteyebilir veya bir ürünü satın almak istiyor olabilir. Örnek olarak “Iphone X 64 GB Fiyatı” araması yapan kullanıcı, direkt olarak ürünün fiyatını görüp, satın alma işlemi gerçekleştirebileceği bir sayfaya tıklayacaktır. Bu ürün hakkında bilgi sunan sayfalar kullanıcının arama niyeti ile pek bağdaşmadığı için elenecektir.

Kullanıcı Arama Niyeti Çeşitleri

İnternetten arama niyeti türlerine bakıldığında çok sayıda farklı seçenekten bahsetmek mümkün olmaktadır. İnternet kullanıcılarının, Google arama motorunda bir arama yapmadan önce, bu niyetin kaynağı olarak pek çok farklı neden ortaya çıkabilmektedir. Bunlar:

  • Merak ettiği bir sorunun cevabını öğrenmek
  • Bir web sitesine giriş yapmak
  • Bir ürün veya hizmet satın almak
  • Bilgi veya ürün karşılaştırması yapmak

Bu kapsamda internet kullanıcıları arama yapmalarının sebeplerine göre 4 farklı temel arama niyeti türüne dahil olmaktadır. Bunlar;

  1. Bilgi – Ansiklopedik veya deneyim bilgisi arayan kullanıcılar,
  2. Gezinme – Belirli bir web sitesini bulmaya çalışan kullanıcılar,
  3. İşlemsel – Bir şeyler satın almak isteyen kullanıcılar,
  4. Ticari – Bir satın alma işleminden önce araştırma yapan kullanıcılar

İnternet üzerinde yapılan araştırmalara göre, web dünyasında kullanıcılar tarafından 3 farklı arama amaç türünden arama hedeflerinin yüzde 80’inden fazlasının bilgi edinme amaçlı olduğu, geriye kalan yüzde 20’sinin de ticari ve işlemsel aramalar olduğu kaydedilmiştir. Bu yüzden arama niyetinin web üzerinden ürün ya da hizmet satışında bulunanlar ile kullanıcı deneyimi sunanlar açısından oldukça önemli olduğunu vurgulamak gerekmektedir.

Kullanıcı Arama Niyetinin Önemi

Kullanıcı arama niyetinin avantajı, internet kullanıcılarının istek ve amaçlarına hakim olmayı beraberinde getirmektedir. Nitekim internet kullanıcılarının amacının iyi analiz edilmediği durumlarda, beklentilerinin sayfa veya site genelinde karşılanmamış olacağı için, kullanıcılar diğer web sitelerine yani rakiplerinize yöneleceklerdir. Kullanıcıların arama yaparken ihtiyaçlarının ne olduğunu iyi analiz etmemiz için, arama niyetinin arkasındaki amacı tespit edip, dijital pazarlamada büyük önem taşıyan içerik pazarlama stratejisinin niyet- amaca yönelik oluşturulması gerekmektedir.

Bu kapsamda backlink ve diğer geleneksel Google sıralama sinyallerine halihazırda önem vermenin yanı sıra, sayfaların içerikler bakımından internet kullanıcılarının arama niyetleri ile doğrudan örtüşecekleri şekilde karşılamasına özen gösterilmesi önem taşımaktadır. 2019 yılında yayınlanan Google’ın Kalite Değerlendirme Kılavuzu incelendiğinde, kullanıcıların arama amacının ne kadar önemli olduğu bir kez daha görülmektedir.

Kullanıcı Arama Niyeti Nasıl Bulunur?

Kullanıcı arama niyetini bulmak için kullanıcıların yapmış oldukları sorgulara yakından göz atmak gerekmektedir. Kullanıcı arama amacını öğrendikten sonra, kullanıcının yaptığı her sorgunun Google SERP’de yer alan görünümü aksiyon planlaması için büyük önem taşımaktadır. Bu noktada anahtar kelimelerin kullanıcı arama niyeti verilerine göre yeniden şekillendirilmesi gerekmektedir. Kullanıcının amacına ve niyetine göre oluşturulan anahtar kelimeler ile web sitesi sayfalarının ayrı ayrı olarak optimize planının oluşturulması gerekmektedir.

Yorum Ekle

Yeşilce Mh. Dalgıç Sk. No:334418 Kağıthane / İSTANBUL
Sosyal Medyada Takip Et

Hızlı Menü

BumerangData bir İTÜ Çekirdek girişimidir.

© 2024 DijitalAjans.Info.tr. Tüm Hakları Saklıdır. | Powered By BUBERKA