Anasayfa Blog Wordpress WordPress Multisite Ortam Kütüphanesi Paylaşımı

WordPress Multisite Ortam Kütüphanesi Paylaşımı

WordPress Multisite ağında birden fazla site kurduysanız, mesela daha önceki derslerimde anlattığım gibi çoklu dil seçenekli bir web sitesi hazırladığı olsanız iki farklı ortam kütüphanesi olacak. Mantığı anlatmak için çoklu dil seçenekli web siteleri üzerinden gidelim. Hem Türkçe hem de İngilizce içerik eklediğinizde ve bu içeriklere görseller eklediğinizde iki farklı ortam kütüphanesi olacağı için eklediğiniz bu görsellerin iki farklı kopyası olmuş olacak.

Aynı görseli hem Türkçe’ye hem İngilizce’ye ekliyorsunuz. Aynı dosyanın iki farklı yerde konumlanması da sunucuya gereksiz ve ekstra bir yük demek. Neden aynı içeriğin, aynı görselin iki farklı kopyası olsun ki. Yapacağımız küçük bir düzenlemeyle ortam kütüphanesini bu oluşturduğumuz ağda paylaşılabilir hale getireceğiz. Türkçe diline eklediğiniz bir görseli aynı zamanda İngilizce dil seçeneğinde de göreceksiniz. Toplamda baktığınızda aynı görseller, aynı dosya yolu olacak. Ama iki farklı yerde de bu aynı dosyayı görüntületebileceksiniz. Böylece anlamsız kopyalardan kurtulmuş olacağız.

Şimdi yapacağımız şey şu. Her iki siteye de bir post ekledim ve bu postlara birer görsel ekleyeceğim. Şu anda hiçbir ayar yapmadan bu görseller bizde nasıl kullanılıyor, buna bir bakalım.Birinci sitenin yazılarına geliyorum ve Düzenle diyerek bir tane öne çıkan görsel ekliyorum. Öne çıkan görsel olarak belirliyorum. Sayfayı da güncelliyorum. Ve bu sefer diğer içeriğe İngilizce olan sitenin içeriğine aynı görseli ekliyorum. Ben buraya yine az önceki görseli eklediğim zaman, bunun URL’sine baktığımda başka bir adrese sahip olduğunu göreceğiz. Bizim istediğimiz şey dediğim gibi ortak bir kütüphaneye sahip olmaları. Bu şekilde iki farklı görsel eklemek istemiyoruz. Az önce eklediğim görselleri siliyorum.

Bu içerik ilginizi çekebilir.

Çoklu Dil Seçenekli Web Sitesi Yapımı

Şimdi ortam kütüphanesi paylaşımı yapabilmemiz için bir eklenti kurmamız gerekiyor. Ama eklentimiz WordPress plugin sayfasında yok. Dolayısıyla kendimiz Github sitelerinden bulup, indirip WordPress’in plugins klasörüne yüklememiz gerekiyor. Network Media Library‘nin sayfası bu. Buradaki sayfaları önce indirelim. İnen dosyanın içerisindeki bu klasörü plugins klasörüne kopyalamamız gerekiyor. Dolayısıyla WordPress’in kurulu olduğu bu dizini açıyorum. Sizde WordPress nereye kurulu ise oraya açın. wp-content klasörünün içine giriyorum, plugins’in içine giriyorum ve buraya bu klasörü böylece kopyalıyorum.

Tekrar WordPress’e geçelim. Şimdi WordPress’in üzerinde eklentiler sayfasının altında Yüklü Eklentiler seçeneğin seçelim. Az önce yüklediğimiz eklenti buraya gelmiş olacak. Burada gördüğünüz gibi Network Media Library seçeneği az önce bizim yüklediğimiz eklenti. Ağı etkinleştir linkine tıklıyorum. Şimdi yapacağımız şey şu. Zaten kendi sitelerine baktığımızda da bize o uyarıyı veriyor. Site id olarak, varsayılan olarak ikinci site görünüyor. Bizim bunu 1 yapmamız lazım. Side id’si 1 olan site bizim ilk olarak kurduğumuz site. site id’si 2 olan ise bizim daha sonra Multisite özelliğini kullanarak İngilizce içeriğe sahip olan diğer sitemiz.

Dolayısıyla biz var olan bir site üzerine ikinci bir dil seçeneği eklemek istediğimizde zaten biri kullandığımız için önceden, ortam kütüphanesinde bazı dosyaları yüklemiş oluruz. Dolayısıyla burada biri kullanmak idealidir. Bu iki seçeneğini bir yapabileceğiniz yerde az önce açmış olduğumuz klasör. network-media-library.php dosyasını kullandığınız metin editörüyle açın. Bu side id iki olan kısmı bir olarak değiştiriyorum ve dosyayı kaydediyorum.

Tekrar WordPress sayfasında geçelim. Az önce eklediğimiz ortamlar iki farklı ortam kütüphanesine kaydoluyordu. Şimdi onu tekrar test edeceğiz. Birinci siteye geliyorum, Türkçe siteye. Bir yazıya bir tane az önceki gibi görseli ekleyelim. Öne çıkan görsel olarak belirle deyip güncelliyorum. Bu tamam. Şimdi tekrar İngilizce sayfaya geçelim, tüm yazılara tekrar düzenle diyorum buradan. Yine öne çıkarılan görsel ekleyeceğim. Az önce görmediğim görseli bu sefer yaptığımız düzenlemelerden sonra burada görebiliyorum. Biz bu görseli İngilizce’ye yüklememiştik. Türkçe’ye yüklemiştik. Az önce yaptığımız düzenlemelerle beraber Türkçe siteye yüklenen görseli biz İngilizce sitede de görüyoruz.

Dolayısıyla şu anda sunucuda tek bir görsel var ve biz bu görseli her iki dil için de kullanabilmiş oluyoruz. Amacımız da buydu. Öne çıkarılan görsel olarak ekleyip Güncelle diyerek hem İngilizce hem de Türkçe sitede aynı görseli kullanabilmiş oluyoruz. Multisite ağını kullanarak birden fazla site hazırlayanlar için, tek bir ortam kütüphanesi hazırlamak isteyenler için bu yöntem fikir verebilir.

Yorum Ekle

Yeşilce Mh. Dalgıç Sk. No:334418 Kağıthane / İSTANBUL
Sosyal Medyada Takip Et

Hızlı Menü

BumerangData bir İTÜ Çekirdek girişimidir.

© 2024 DijitalAjans.Info.tr. Tüm Hakları Saklıdır. | Powered By BUBERKA