WordPress Kalıcı Bağlantı Ayarları

WordPress’te düzenli linkleme sistemi Google’da üst sıralama çıkmak açısından çok önemlidir. Kalıcı bağlantıların SEO açısından önemi büyük olduğundan sayfanızı ona göre şekillendirmekte fayda var. Arama motorlarındaki sıralamanızın artmasında büyük rol oynayan Kalıcı Bağlantılar, WordPress kurulumlarınızdan sonraki başlangıç ayarlarında yapacağınız ilk işlemler arasında girer.

Öncelikle admin panelden Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar sekmesine girelim. Burada belirlemeniz gereken nokta WordPress SEO dostu kalıcı bağlantı ayarları için hangi yolu izlemek istediğiniz. Diyelim ki elinizde bir sayfa var.

Bu sayfanın insanlar tarafından sevilmemesi, Google tarafından da sevilmeyeceği anlamına gelir. Çünkü URL’ye baktığımızda sayfa ile ilgili herhangi bir detay vermiyor. Kullanıcı dostu bir yapıya sahip olmak, önplanda tutacağımız en önemli nokta olmalı. Ancak bu URL yapısının şöyle olduğunu düşünün.
https://x.com/wordpress-seo-dostu-kalici-baglantilar

Bu URL yapısına baktığımızda içeriğin hem WordPress ile alakalı olduğunu, hem SEO açısından faydalı bir içerik olduğunu, hem de WordPress’in hangi konusundan bahsedildiğini rahatlıkla anlıyoruz. Bu durumda Google bu linki sevecek ve site sahibi başarılı SEO ayarı gerçekleştirmiş olacaktır.

Kalıcı Bağlantı Ayarları Nereden Değişir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi öncelikle Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar sekmesine girelim. Karşımıza birkaç seçenek çıkacak. İsterseniz bu yapıları da kullanabilirsiniz. Ancak bizim müdahale edeceğimiz nokta Özel Yapı seçeneği olacak.

Kalıcı Bağlantı Ayarları Nasıl Olmalı?

Kalıcı bağlantı ayarlarında SEO için doğru URL yapısı oluşturmak çeşitli şekillerde mümkün olabiliyor. Dilerseniz aşağıdaki örnekteki gibi kategoriyi de işin içine dahil edersiniz;

/%category%/%postname%/
https://x.com/wordpress/wordpress-nedir

Dilerseniz de sadece WordPress yazınızın başlığını kullanırsınız;

/%postname%/
https://x.com/wordpress-nedir

Bu tür özel yapılarla sitenizi ?p= sorgusundan çıkartarak daha insancıl ve anlaşılabilir URL’ler oluşturabilirsiniz. Bu yapılar da anlaşılır olduğu için Google tarafından sevilecek ve sitenizin Google’da üst sıralara çıkmasında yardımcı olacaktır.

Kalıcı Bağlantılarda Özel Yapılar

Özel yapılar bunlarla sınırlı değil. Çeşitli komutlarla URL yapınızı genişletebilirsiniz. Bunlara da kısca göz atalım. Kalıcı Bağlantılar sekmesindeki Özel Yapı bölümüne yazacağınız birbirinden farklı komutlar bulunuyor.

Zamansal kavramlar: URL yapınız içerisinde, yazının yayımlandığı tarih ve saati göstereblirsiniz. %year%, %monthnum%, %day%, %hour%, %minute%, %second% komutları sırasıyla dört rakam ile yıl, ikişer hane ile ay ve gün, saat, dakika ve saniyeyi URL yapınızda kullanabilirsiniz. Örneğin;

/%year%/%monthnum%/%day%/%postname%/
x.com/2017/02/04/wordpress-nedir

İçerik özellikleri: Yazı başlığınızı slugname adı verilen, Türkçe karakterlerin noktaları kaldırılmış, özel karakterlerin silinmiş ve boşlukların tire (-) şeklinde gösterilmesini sağlayan bir yapıya dönüştürür, sayfa başlığınızın görüntülenmesini sağlar. Örneğin; Dünya Büyük başlıklı bir yazımız olsun, bunu şu şekilde çevirir.

/%postname%/
https://x.com/dunya-buyuk

Her yazının kendine özgü bir id numarası vardır, bunu da URL yapısında kullanmak isterseniz %post_id% komutunu yazabilirsiniz. Kategori kullanmak isterseniz %category%, yazar ismini kullanmak isterseniz %author% komutlarını yazabilirsiniz. Tüm bunları yaptıktan ve değişiklikleri kaydettikten sonra URL yapınız belirttiğiniz değerde değişecektir.

Yorum Ekle

Yeşilce Mh. Dalgıç Sk. No:334418 Kağıthane / İSTANBUL
Sosyal Medyada Takip Et

Hızlı Menü

BumerangData bir İTÜ Çekirdek girişimidir.

© 2024 DijitalAjans.Info.tr. Tüm Hakları Saklıdır. | Powered By BUBERKA