WordPress’te If Else Koşulu Kullanımı

WordPress’te if else kullanımı ile kodun belirli durumlarda farklı şekillerde hareket etmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin kullanıcı ana sayfadaysa ona şunu göster, kategori sayfasındaysa ve giriş yapmışsa şu sonucu göster gibi kontrollerde bulunabiliyorsunuz. Farklı durumlara dayalı birçok kolaylığı var if else özelliğinin ve öğrenmesi de son derece kolay. Bu makalede koşullu içerikler, nasıl çalıştıkları ve bunları ne zaman kullanabileceğimiz ile ilgili ayrıntılı bir içerik sunmaya çalışacağım.

PHP dilini biliyorsanız If özelliğini mutlaka duymuşsunuzdur. İfadeniz gerçekleşirse bir kodu çalıştırmak ve gerçekleşmezse başka kodu çalıştırmak, hatta o da gerçekleşmezse başka bir kodu çalıştırmak mantığında bir alt yapısı vardır. Bu kodları temanızın php dosyaları üzerinde değişiklik yaparak kullanabilirsiniz.

Örneğin, kullanıcı ana sayfadaysa aşağıdaki kodu sayfasında görüntüleyebilirsiniz. is_home koşulu ana sayfa kontrolüdür.

if( is_home() ):
echo 'Kullanıcı şu an ana sayfada.';
endif;

Şimdi de ID’si 10 olan bir sayfa üzerinde çalışalım. Kullanıcı, ID’si 10 olan sayfaya geldiğinde yine bir mesajın çıkmasını isteyelim.

if( page( 10 ) ):
echo 'Kullanıcı ID 10 olan sayfada..';
endif;

WordPress temalarının belli sayfaları vardır. İçeriklerin single.php’yi referans alması veya içerik listelemelerinin archive.php’de olması gibi. Onları da belirleyebiliyoruz.

is_page() : page.php’yi referans alan içeriklerde kullanılıyor. Peki bu koşul ile neler yapabileceğimize bakalım.
is_page(30) : ID’si 30 olan sayfadaysanız,
is_page(‘Hakkımda’) : Başlığı hakkımda olan sayfadaysanız,
is_page(‘hakkimda’) : Slug name hakkimda olan sayfadaysanız koşulu ile bu kodu kullanabilirsiniz. Benzer diğer sayfalarda da aşağıdaki kodları kullanmak mümkün.

is_single() : single.php
is_category() : category.php
is_archive() : archive.php
is_tag() : tag.php

Yukarıdaki koşulları ilgili sayfalarda düzenlediğinizde kullanabiliyorsunuz. Örneğin: kullanıcıya Yemek kategorisindeyse bir mesaj görüntülemek isterseniz aşağıdaki kodu category.php dosyasında, mesajın görüntülenmesini istediğiniz yere yazabilirsiniz. Eğer kullanıcı Araba kategorisi gibi harici başka bir kategoriye girerse bu mesaj görüntülenmeyecek, sadece Yemek kategorisine girdiğinde görüntülenecektir.

if( is_category('Yemek') ):
echo 'Afiyet olsun!.';
endif;

Eğer bu kurguyu şu şekilde değiştirseydik, kullanıcı Yemek kategorisine girdiğinde Afiyet olsun mesajı alsın ve Araba kategorisine girdiğinde Kemerinizi takın mesajı alsın istersek elseif kodu devreye giriyor, onu da aşağıdaki şekilde kullanabiliyoruz.

if ( is_category('Yemek') ) {
echo 'Afiyet olsun!';
} elseif ( is_category('Araba') ) {
echo 'Kemerinizi takın';
}
endif;

Kullanıcının siteye giriş yapıp yapmadığını kontrol ederek içerik görüntülemek ya da kullanıcının kullandığı tarayıcıya göre (mesela Internet Explorer kullanıyorsa) içerik göstermek gibi farklı kullanım alanları var. Kullanımlar sayfanızın ihtiyacına göre değişebilir. Temel mantığı öğrendikten sonra gerisini rahatlıkla halledebilirsiniz.

Yorum Ekle

Yeşilce Mh. Dalgıç Sk. No:334418 Kağıthane / İSTANBUL
Sosyal Medyada Takip Et

Hızlı Menü

BumerangData bir İTÜ Çekirdek girişimidir.

© 2024 DijitalAjans.Info.tr. Tüm Hakları Saklıdır. | Powered By BUBERKA