Anasayfa Blog Genel İki Bilgisayar Arasında Dosya Paylaşımı Nasıl Yapılır?

İki Bilgisayar Arasında Dosya Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Windows 10 kurulu bir bilgisayarı Windows kurulu başka bir PC veya IOS kurulu Mac arasında dosya ve klasör paylaşımı yapmanın yolunu göstereceğim. Burada önemli olan ilk şey ağ üzerinden dosya paylaşımı yapmak ve iki bilgisayar arasında dosya aktarmak için bilgisayarın aynı internet hattına bağlı olması gerektiği.

İki bilgisayar da aynı modeme bağlı olursa subnet adresleri de aynı olacak ve iki bilgisayar birbirini görecektir. Mac’te wireless ikonundan Open Network Connection seçeneğini seçerek TCP/IP sekmesindeki ve Windows’taki wireless bağlantınızın özelliklerindeki IPv4 ve IPv4 DNS numaralarına bakın. DNS numarası muhtemelen 192.168.1.1 olacak ve IPv4 numarası da 192.168.1.x şeklinde olacaktır.

Windows 10 Dosya Paylaşım Ayarları

Öncelikle Windows 10’da dosya paylaşımı izni için Allow apps to communicate through Windows Defender Firewall ayarlarını açalım. Bu sayfaya Başlat’ta arama yaparak ulaşabilirsiniz.

File and Printer Sharing seçeneğindeki Private kutusunu işaretleyelim. İkisi de aynı ağda olduğundan Private’ı işaretleyebiliriz.

Windows ve Mac arasında dosya paylaşım ayarları

Windows’ta Bir Klasörü Paylaşıma Açmak

Windows’u paylaşıma açık hale getirdikten sonra şimdi de paylaşılacak klasörü belirleyelim. D sürücüsü gibi bir sürücüyü de paylaştırabilirsiniz, masaüstündeki bir klasörü de.

  1. Örnek olsun diye masaüstünde bir klasör oluşturup sağ tuşla özelliklerine girelim.
  2. Sharing (Paylaşım) sekmesindeki Advanced Sharing‘e girelim.
  3. Share this folder (Bu klasörü paylaş) seçeneğini işaretleyelim. Burada klasörün paylaşımda görünecek ismini ve en fazla kaç kişinin bu klasöre girebileceğini de belirleyebiliyorsunuz.
  4. Permissions (İzinler) butonuna tıklayarak kimlerin girebileceğini belirleyebildiğimiz ekranın açılmasını sağlayalım. Bu ekranda Everyone, yani herkesin varsayılan olarak sadece okuma izni olduğunu ve yazma, değiştirme izni olmadığı belirtildiğini görüyoruz. Bunu herkesin her şeyi yapabilecek düzeyde Full Control vererek de değiştirebiliriz.

PC’den Paylaşılan Klasöre MAC’ten Ulaşmak

Aslında PC’den PC’ye de de aynı mantıkla dosya paylaşımı yapabiliyoruz. Ama Biz yine Mac’ten devam edelim.

  1. Finder’dan Go > Connect to Server seçeneğini seçelim.
  2. PC’nin IP adresini ya da Hostname’ini yazmamız gerekiyor. Format olarak snb://IPv4adresi şeklinde yazmalıyız. Sonuna klasör ismini de eklersek direkt olarak klasöre ulaşmış oluruz. Örn: snb://192.168.1.30/share gibi. Klasör ismini eklemezseniz PC’nizde paylaştığınız klasörlerin hepsini gösterecektir. Siz de aralarından, girmek istediğiniz klasöre girebilirsiniz.

Tüm bu ayarları doğru ve eksiksiz bir şekilde yaparsanız PC ile PC veya PC ile MAC arasındaki dosya paylaşımı ile ilgili herhangi bir sorun çıkmayacaktır. İki bilgisayar arasında ortak klasör oluşturmak ve dosya paylaşımı yapmak için en hızlı yol bu. Ağ üzerinde dosya paylaşımı yapabilen programlar da var ama bilgisayarınıza ekstra yük oluşturmaya gerek yok.

Yorum Ekle

Yeşilce Mh. Dalgıç Sk. No:334418 Kağıthane / İSTANBUL
Sosyal Medyada Takip Et

Hızlı Menü

BumerangData bir İTÜ Çekirdek girişimidir.

© 2024 DijitalAjans.Info.tr. Tüm Hakları Saklıdır. | Powered By BUBERKA