Anasayfa Blog Reklam Yönetimi Hotjar Nedir ve Dönüşüm Optimizasyonu Nasıl Yapılır?
Hotjar Nedir ve Dönüşüm Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Hotjar Nedir ve Dönüşüm Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Hotjar Nedir?

Öncelikle konuya kısaca Hotjar’ın ne işe yaradığından bahsederek giriş yapmak istiyorum. Hotjar son yıllarda beni en çok heyecanlandıran araçlardan bir tanesi. Diğeri ise şimdilik sürpriz, ona da sıra gelecek.

Hotjar, website ve mobil sitenizde ziyaretçilerin click, mouse movement, scroll movements verilerini toplayarak bunun karşılığında size heatmap(ısı haritası), kullanıcıların hareketlerini kayıt altına alarak sizlere video şeklinde analiz etmenizi sağlayan bir araç. Bunun yanında dönüşüm hunileri oluşturabileceğiniz ve kullanıcılarınızın hangi aşamalarda sitenizden ayrıldığını analiz edip buna göre aksiyon alacağınız ve conversion oranlarınızı yükseltmenizde oldukça faydalı olduğunu söyleyebilirim.

Hotjar Nedir Nasıl Kullanılır Hotjar İle Kullanıcı Davranışları Analizi |  IdeaSoft

Heatmaps

Bu alanda kullanıcılarınızın websitenizde hangi alanlara tıkladığını, ilgili sayfanın hangi alanında daha fazla mouse movement ya da click davranışlarını anlayarak buna göre iç görüler çıkartıp geliştirme yapabildiğiniz bir alan. Hotjar sayesinde kullanıcılarınızın hangi alanları önemsediğini hangi alanların daha çok dikkat çektiğini ısı haritası sayesinde görebilirsiniz.

Heatmap Nasıl Oluşturulur?

Heatmap’i oluşturmak oldukça basittir. Heatmap kurgunuza bir isim vererek başlayabilirsiniz. Özellikle heatmap oluşturmak istediğiniz bir sayfa var ve bu sayfada kullanıcılar neler yapıyor, hangi alanlara tıklıyor merak ediyorsanız “Enter Page URL” sayfanızın linkini yazarak hedefleme yapabilirsiniz.

Funnels

Çok basit bir tanım yapacak olursak “Dönüşüm Hunileri” anlamına gelir. Belirlemiş olduğunuz huni yolculuğu ile kullanıcılarınızın hangi adımlarda sitenizden ayrıldığı, bu adımlarda yaşadığı deneyimi analiz etmenizi sağlayan bir alan.

Örnek olarak; bir e-ticaret sitenizin olduğunu düşünelim ve ziyaretçilerinizin hangi adımlarda sitenizden ayrrıldığını merak ediyorsunuz. Bu anlamda şöyle bir funnel oluşturabilirsiniz:

Sepet Sayfası–>Teslimat Adresi–>Ödeme Sayfası–>Sipariş Onay Sayfası

Özellikle ödeme sayfasına gelen kullanıcıların çok fazla sorun yaşadığını deneyimliyoruz. Burada hem kullanıcı taraflı hem de website taraflı birçok sorun yaşanabilir; kullanıcının  kredi kartı ineternet alışverişlerine kapalıdır ve sipariş veremiyordur ya da sipariş vermek istediği banka kartıyla şirketinizin bir anlaşması olmayabilir yada ödeme sayfasında teknik anlamda bazı sıkıntılar meydana gelmiş ve sipariş kaçırıyor olabilir. Günün sonunda kasanıza yeteri kadar para getiremiyor olabilirsiniz.

Polls

Bu adımda müşterilerinize sorular sorarak onların fikirlerini alabilir, karşılaştıkları bir sorunu öğrenebilir kalitatif bir araştırma yapıp derinlemesine analiz ederek ilgili sayfalarınızı optimize ederek geliştirebilirsiniz. Benim de çok değer verdiğim alanlardan bir tanesi. Hotjar’ı bu yüzden seviyorum.

Surveys

Burası aslında müşterilerinizi daha iyi tanıyabildiğiniz bir alan diyebilirim. Bu çalışmaya başlarken istediğiniz cihazda gösterilmesini belirleyebilirsiniz. Ziyaretçilerinizin alışveriş sonrası yaşadığı deneyimi merak ediyorsanız ve müşterilerinizin yorumlarını dikkate alıyorsanız burası tam size göre!

Yorum Ekle

Yeşilce Mh. Dalgıç Sk. No:334418 Kağıthane / İSTANBUL
Sosyal Medyada Takip Et

Hızlı Menü

BumerangData bir İTÜ Çekirdek girişimidir.

© 2024 DijitalAjans.Info.tr. Tüm Hakları Saklıdır. | Powered By BUBERKA